Zijn jullie net ouders geworden? Gefeliciteerd! De vreugde van de geboorte kan echter snel omslaan in een nachtmerrie als uw pasgeborene of jonge kind moeilijke nachten heeft. Hier zijn enkele tips om slaaptekort tegen te gaan en u te helpen uw batterijen weer op te laden.
Een slaaptekort bij jonge ouders kan niet alleen gevolgen hebben voor hun lichamelijke gezondheid, maar ook voor hun geestelijke gezondheid. Slaaptekort heeft vermoeidheid, frustratie, prikkelbaarheid en stress tot gevolg wat kan leiden tot gewichtstoename, overbelasting en een verzwakt immuunsysteem, vooral tijdens de wintermaanden. Maar het kan ook uw relatie en uw functioneren op het werk beïnvloeden.
Slaapgebrek mag niet licht worden opgevat. Om al deze ongemakken te vermijden, is het raadzaam een paar eenvoudige tips toe te passen om dagelijks uw batterijen weer op te laden. Hier volgen ze!
Ga op regelmatige tijdstippen naar bed
Om de slaap van een pasgeborene te bevorderen, is het belangrijk een routine vast te leggen zodat uw kind bepaalde gewoonten kan associëren zoals een bad, een middagdutje of eten. Voor de ouders is het belangrijk om hetzelfde te doen door op regelmatige tijdstippen naar bed te gaan, zelfs in het weekend. De hersenen zullen gemakkelijker het juiste moment vinden om zich uit te schakelen en te gaan slapen. Kan u niet slapen? Blijf kalm, drink een groot glas water, maak een wandeling of lees een boek tot u in slaap valt.
Slaap wanneer uw baby slaapt
Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar voor sommigen kan het een grote uitdaging zijn. Vooral voor ouders - vaak moeders - die een hyperwaakzaamheidsmechanisme hebben ontwikkeld en wakker worden bij het geringste geluid dat hun kind maakt. Het is echter van essentieel belang dat u tijdens de eerste maanden optimaal gebruik maakt van de rustpauzes die u worden gegund.
Maak hier gebruik van door te gaan liggen en een dutje te doen, al is het maar voor 15 minuten. Als de kwaliteit van de slaap goed is, is de lengte van het dutje van weinig belang. Bent u niet in staat om overdag een dutje te doen? Ga dan liggen, sluit uw ogen en ontspan uw spieren om uw geest leeg te maken en nieuwe energie op te doen.
Eet gezond
We negeren het vaak, maar een gezonde voeding heeft een positieve invloed op de slaap. Trage suikers, zoals in pasta, groenten, peulvruchten en magere yoghurt, helpen bij de aanmaak van serotonine, dat essentieel is voor de afscheiding van melatonine, een hormoon dat het lichaam laat weten dat het nacht is en tijd om te slapen. De inname van tryptofaan, een aminozuur dat het menselijk lichaam niet kan produceren, bevordert eveneens de slaap. Het is te vinden in:
· eieren;
· noten, amandelen en hazelnoten;
· zuivelproducten;
· bepaalde granen en koolhydraten: haver, soja, maïs, rogge, sesam, rijst, quinoa;
· peulvruchten: linzen, kikkererwten, gedroogde bonen;
· vlees en vis;
· bananen;
· enz.
Tot slot, denk eraan om ten laatste twee tot drie uur voor het slapengaan te eten, zo vermijdt u spijsverteringsproblemen tijdens het inslapen. En denk eraan: thee, koffie en andere frisdranken zijn verboden na 16 uur!
Gun uzelf een pauze
Als uw kind het toelaat, gun uzelf dan een pauze: lees een paar bladzijden uit een roman of stripverhaal, luister naar muziek, dans ... Al deze kleine momenten, alleen voor u, zorgen ervoor dat u kunt ontspannen en u weer op uzelf kunt concentreren. Vermijd schermen van uw televisie, tablet of smartphone voordat u naar bed gaat. Ze stimuleren de hersenen en verhinderen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
Tot slot, breng voldoende tijd buiten door. Wandelingen in de frisse lucht, in het groen en met mensen helpen om uw geest helder te krijgen en een burn-out door vermoeidheid te voorkomen.
Aarzel niet om de fakkel door te geven
Als vermoeidheid - of ergernis - de kop opsteekt, overweeg dan het roer aan uw partner over te dragen. Jonge kinderen zijn echte sponzen wat gevoelens betreft en u riskeert uw stress of irritatie op hen over te brengen.
Vergeet niet om hulp van buitenaf te vragen, bijvoorbeeld van grootouders. Een wandeling van een uur met opa en oma geeft u de kans om te ontspannen en te doen waar u zin in hebt ... slapen bijvoorbeeld!
Nood aan slaap? Ontdek onze voedingssupplementen SEDIPLUS Sleep en SEDIPLUS Sleep Forte, die bijdragen aan een natuurlijke kwalitatieve nachtrust.
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
SEDIPLUS Sleep Forte moet 's avonds voor het slapengaan worden ingenomen. De valeriaan- en eschscholzia-extracten die het bevat, dragen bij aan een natuurlijke slaapkwaliteit en het uitgerust ontwaken. Het bevat melatonine en is alleen bedoeld voor volwassenen.
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
Hoeveel uur slaap hebt u werkelijk nodig?
Wat het aantal uren slaap betreft, bestaat er geen absoluut cijfer. Er zijn nu eenmaal grote en kleine slapers. Vermoeidheid en slaperigheid zijn tekenen dat u onvoldoende slaapt!
In slaap vallen voor een scherm? Geen goed idee!
Behoort u tot diegenen die nog even een serietje moeten kijken om de slaap te kunnen vatten? Laat dit ritueel varen voor een kwalitatieve nachtrust.