Wat is stress?
Stress is een nuttige reactie die ons in staat stelt het hoofd te bieden aan emotionele situaties (angst, vreugde, woede ...) met verschillende intensiteit. Stress kan als aangenaam of onaangenaam ervaren worden. We spreken dan respectievelijk van positieve stress die ons vooruit helpt, of van negatieve stress die ons verlamt. Er bestaat geen goede of slechte stress, maar enkel een staat van spanning die al dan niet kan evolueren naar een staat van permanente stress die nefast is.
De drie fases van stress
Biologisch gezien is de betekenis van stress heel anders. Het is de reactie van ons lichaam om zich aan te passen aan de vele dagelijkse aanvallen.
Hans Seyle, de pionier op het gebied van stressonderzoek, noemde deze reactie ‘het algemene aanpassingssyndroom’.
De alarmfase
het lichaam bereidt zich voor op de strijd, het geeft adrenaline en cortisol af om energiebronnen te mobiliseren om de ‘stressvolle’ situatie aan te pakken.
De weerstandsfase
de stress bereikt zijn optimale niveau.
De uitputtingsfase
De gestresseerde persoon voelt zich niet meer in staat adequaat te reageren op zijn verschillende dagtaken. Wanneer de stress onze eigen aanpassingsmogelijkheden overschrijdt, wordt het gevaarlijk voor ons fysieke en psychologische evenwicht. Hoog tijd om te handelen!
De gevolgen van stress zijn niet te onderschatten!
Vaak terugkerende stress wordt chronisch en nefast. Deze toestand van aanhoudende spanning schaadt ons immuunsysteem en daarmee onze gezondheid. De gevolgen worden gekenmerkt door verschillende symptomen:
Lichamelijke symptomen: vermoeidheid, spierspanning, rugpijn, hoofdpijn, vaker voorkomende infecties, ...
Psychologische symptomen: concentratieproblemen, prikkelbaarheid, slecht humeur, slapeloosheid, angst, verlies van libido, frustratie, ...
Herken de alarmsignalen:
- Vroegtijdig wakker worden rond 4 uur en niet opnieuw in slaap kunnen vallen,
- Aanhoudende vermoeidheid ondanks voldoende rust,
- Spierspanningen in de kaak, nek en schouders,
- Fobie voor grote groepen mensen,
- Vermindering van de concentratie en het kortetermijngeheugen.
Laten we leren om met onze stress om te gaan en om onze reacties aan te passen aan de context, elk op onze eigen manier. Praat erover met uw arts.