Wat zijn de verschillende slaapstoornissen?
Volgens de ICSD-classificatie (International Classification of Sleep Disorders) zijn er meer dan 85 verschillende slaapstoornissen. Slapeloosheid is de meest voorkomende stoornis. Slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen (van eenvoudig snurken tot complexe apneu) en rusteloze benen zijn twee pathologieën die rechtstreeks verband houden met slaap. Ze worden vaak niet gediagnosticeerd en belemmeren een diepe slaap zonder dat de slaper het merkt.
Wat zijn de oorzaken van slapeloosheid?
De belangrijkste oorzaken houden verband met stress, angst en depressie. Maar er zijn veel pathologieën die de slaap verstoren: pijnklachten, tumoren, diabetes, neurologische aandoeningen, aandoeningen van de schildklier en bijnieren, astma ... Slechte omgevingsfactoren (te warme kamer ...) en slechte gewoonten (zoals tv-kijken in bed) verstoren eveneens de nachtrust.
Chronische slapeloosheid weerspiegelt aandoeningen die al meer dan 3 maanden bestaan.
Wat zijn de slaapcycli?
De slaapcyclus vormt de basis van onze nachten: het is een periode bestaande uit verschillende soorten slaap, die steeds op dezelfde manier is georganiseerd en die altijd dezelfde fasen omvat, volgens dezelfde chronologie.
De eerste fase is die van inslapen, de tweede fase is een lichte, langzame slaap. Daarna wordt de slaap steeds dieper in de derde en de vierde fase (diepe, langzame slaap). Nadien volgt de remslaap, de slaap van de dromen. Deze cyclus zal eindigen met micro-ontwaken (waarneembaar bij sommige personen) wat leidt tot een nieuwe cyclus. Deze verschillende fasen volgen elkaar op en zijn georganiseerd in cycli van ongeveer 90 minuten. De verdeling van de verschillende fasen verandert tijdens de nacht, en de remslaap wordt langer aan het einde van de nacht. Een volledige nacht bestaat uit 4 of 5 cycli. In het eerste deel van de nacht overheerst de langzame, diepe, lichamelijk herstellende slaap, terwijl het tweede deel van de nacht het mentale en zenuwherstel bevordert.
Het evenwicht is gebaseerd op het samenspel van deze verschillende fasen die elkaar tijdens de cycli opvolgen.
Wie kan u best raadplegen bij slaapproblemen?
Uw apotheker en uw huisarts zijn de meest aangewezen personen om uw slaapproblemen te bespreken. Zij kunnen u eventueel doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts in een slaapkliniek of -labo.
Wat de reden voor uw slaapproblemen ook zijn, het is belangrijk om te weten of deze slaapstoornis verband kan houden met een ziekte of met bepaalde medicatie.
In het slaaplabo worden verschillende onderzoeken (elektro-encefalogram, elektrocardiogram, oogbewegingen, ademhalingsfunctie, enz.) uitgevoerd om de slaapstoornissen te objectiveren.
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
SEDIPLUS Sleep Forte moet 's avonds voor het slapengaan worden ingenomen. De valeriaan- en eschscholzia-extracten die het bevat, dragen bij aan een natuurlijke slaapkwaliteit en het uitgerust ontwaken. Het bevat melatonine en is alleen bedoeld voor volwassenen.