Goede slaapgewoonten, ook op vakantie!
FeelHealthy > Blog > Goede slaapgewoonten, ook op vakantie!

Goede slaapgewoonten, ook op vakantie!

Houd het juiste slaapritme aan op vakantie! 

 

Tijdens een vakantie wilt u alleen maar stoom afblazen en slapen... Dat is prima, maar niet te veel, want slaap moet regelmatig zijn. Lees onze adviezen over hoe u van uw vakantie kunt genieten en toch uw slaapritme kunt respecteren.

 

Verloren uren kunnen niet worden ingehaald

Voor volwassenen zou een echt verkwikkende nacht tussen 6 en 8 uur moeten duren. Maar slapen is geen kwestie van optellen en aftrekken. Hebt u de afgelopen maanden vijf of zes uur per nacht geslapen, dan heeft het geen zin om in de komende vakantieweek of -weken drie uur per nacht meer te gaan slapen. Zo'n verandering van ritme is niet zonder risico. Een ‘sociale jetlag’, de methode waarbij men tijdens de vakantie of in het weekend veel slaapt en de rest van de tijd weinig, heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en de levenskwaliteit.

 

Herontdek uw slaapritme

Vakantie dient niet om het opgebouwd slaaptekort van een jaar goed te maken. Maar ze kan u helpen om weer in het juiste ritme te komen. Daarom is het raadzaam om op vakantie extra aandacht aan uw lichaam te geven. Begint u te geeuwen en knippert u steeds vaker met uw ogen? Niet tegenstribbelen. Ga meteen slapen! En ’s morgens zet u geen wekker, maar staat u op zodra u voor het eerst uw ogen opent. Om te voorkomen dat u te veel slaapt, moet u ’s ochtends als u wakker wordt, gewoon opstaan. Combineer het met een aangenaam ritueel zoals een ontbijt in de zon terwijl u de krant leest. Onze biologische klok programmeert onze wektijd, en 30 minuten daarvoor produceren we het stresshormoon cortisol om dit ontwaken te vergemakkelijken. Als we op dat moment weer in slaap vallen, worden we moeilijker wakker.

Maar realistisch gezien kunt u niet verwachten dat het hele gezin op vakantie hetzelfde strakke ritme aanhoudt als tijdens de rest van het jaar. Sommige avonden blijven we later op en sommige ochtenden slapen we langer uit, dat is onvermijdelijk. Dus tracht een redelijk compromis te vinden.

 

Digitale detox

Nog een goed uitgangspunt voor het terugvinden van uw slaapritme op vakantie: blijf uit de buurt van schermen! Het blauwe licht van computerschermen, smartphones en andere tablets verstoort de productie van melatonine, het hormoon dat helpt om in slaap te vallen. Hoe meer u eraan wordt blootgesteld, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen. Lees eerder een goede roman!

 

Doe een siësta 

Voelt u zich slaperig tussen 13 en 15 uur? Probeer dan eens een kort dutje van niet langer dan 15 tot 20 minuten bij het begin van de namiddag. Herhaalde of te lange middagdutjes kunnen de tijd om 's avonds in slaap te vallen vertragen en de biologische klok verschuiven.

Voor een natuurlijke slaapkwaliteit

SEDIPLUS Sleep is een voedingssupplement op basis van een gestandaardiseerd valeriaanextract dat bijdraagt ​​aan een natuurlijke kwalitatieve slaap. Het is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Voor een natuurlijke slaapkwaliteit

Voor een natuurlijke slaapkwaliteit
  • Slaap

Hoeveel uur slaap hebt u werkelijk nodig?

Wat het aantal uren slaap betreft, bestaat er geen absoluut cijfer. Er zijn nu eenmaal grote en kleine slapers. Vermoeidheid en slaperigheid zijn tekenen dat u onvoldoende slaapt!

  • Slaap

Kent u uw slaapbehoeften?

We zijn allemaal verschillend als het op slapen aankomt. Maar hebt u uw behoeften al eens geanalyseerd? We vertellen er u alles over!

  • Slaap

5 tips om goed te slapen bij warm weer

Het is moeilijk om in slaap te vallen als u het warm hebt. Enkele eenvoudige tips zullen u echter helpen beter te slapen wanneer het kwik maar niet wil dalen.