Hoe kunnen ouderen hun immuniteit ondersteunen?
FeelHealthy > Blog > Hoe kunnen ouderen hun immuniteit ondersteunen?

Hoe kunnen ouderen hun immuniteit ondersteunen?

Ons lichaam is een formidabele machine die verschillende ziekten en infecties efficiënt te lijf gaat. Maar naarmate we ouder worden, wordt dit buitengewone vermogen minder doeltreffend. Wij leggen uit waarom en geven u enkele adviezen over hoe u uw immuniteit kunt ondersteunen zodra u een zekere leeftijd hebt bereikt.

In onze eerste levensjaren ontwikkelen we een complex immuunsysteem, dat ons in staat stelt een hele reeks ziekten en infecties doeltreffend te bestrijden.

Dit krachtige instrument maakt gebruik van verschillende elementen, zoals T-lymfocyten, macrofagen en andere witte bloedcellen. Helaas kan het niet ons hele leven op volle capaciteit functioneren. Op een gegeven moment treedt een fenomeen op dat bekend staat als immunosenescentie.

 

Wat is immunosenescentie[1]?

 De capaciteiten van ons immuunsysteem kunnen worden aangetast door een reeks externe factoren:

·      voeding van slechte kwaliteit;

·      roken;

·      slaaptekort;

·      stress;

·      enz.

 

Maar de belangrijkste factor die onze immuniteit verzwakt, is ons eigen verouderingsproces. Dit heeft verschillende effecten op ons immuunsysteem:

·      Het is minder goed in staat om een onderscheid te maken tussen endogene (lichaamseigen) en exogene (lichaamsvreemde) stoffen.

·      De macrofagen, die verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van bacteriën, kankercellen en andere antigenen, werken trager.

·      Minder witte bloedcellen zijn in staat om te reageren op nieuwe antigenen waarmee het lichaam geconfronteerd wordt.

·      Het vermogen van antilichamen om zich aan antigenen te binden, vermindert.

 

Wat zijn de gevolgen van immunosenescentie?

 

Deze algemene verzwakking van het immuunsysteem vanaf een bepaalde leeftijd - met name vanaf 65 jaar - leidt tot een sterke toename van het risico op bepaalde ziekten of chronische aandoeningen, zoals:

·      kanker;

·      auto-immuunziekten;

·      neurodegeneratieve ziekten;

·      osteoporose;

·      diabetes;

·      enz.

 

Hoewel dit uiterst zelden voorkomt, is het ook mogelijk dat sommige ouderen in een toestand van ‘immunosuppressie’ geraken, d.w.z. zonder enige vorm van afweer. In dergelijke gevallen zijn de gevolgen voor de betrokkene uiteraard ernstiger.

 

Wilt u adviezen om de immuniteit van ouderen te ondersteunen?

De eerste stap in de strijd tegen immunosenescentie is aandacht besteden aan alle aspecten van uw leven die van invloed kunnen zijn op uw immuniteit: voeding, slaap, tabaksgebruik, sport, enz[2]. Meer sporten, goed slapen, stress vermijden en een dieet met veel groenten en fruit, versterken uw immuunsysteem aanzienlijk, en dit op een volledig natuurlijke manier.

U kunt uw immuunsysteem ook ondersteunen met ons voedingssupplement Defatyl Immunity. Het is rijk aan vitaminen en mineralen, en het zal u helpen de komende winter te trotseren!

 


[1] https://www.hal.inserm.fr/inserm-02912611/document

[2] https://www.santemagazine.fr/alimentation/nutriments/7-astuces-pour-renforcer-ses-defenses-immunitaires-170662

  • Immuniteit

Boost uw immuniteit bij het aanbreken van de lente

Hier volgen enkele adviezen die u kunnen helpen om psychologisch en lichamelijk weer in vorm te komen wanneer de lente in aantocht is.

  • Immuniteit

8 voedingscategorieën om uw immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem kan gemakkelijk worden versterkt door de juiste voeding. Hier zijn 8 categorieën van voedingsmiddelen om dagelijks uit te kiezen!

  • Immuniteit

Welke rol spelen de darmen in onze immuniteit?

Wist u dat de darmen, naast hun rol in de spijsvertering, het belangrijkste afweerorgaan van uw lichaam zijn? We leggen het u uit.