Mijn kind helpen om met stress om te gaan
FeelHealthy > Blog > Mijn kind helpen om met stress om te gaan

Mijn kind helpen om met stress om te gaan

Hoe kan ik mijn kind helpen met stress om te gaan?

 

Kinderen kunnen onderhevig zijn aan stress. Het is echter niet altijd gemakkelijk voor hen om deze toestand te begrijpen en onder woorden te brengen. Ontdek hoe u hen kunt helpen deze stressvolle momenten te doorstaan!

 

Stress is een fysiologische reactie van ons lichaam op bepaalde situaties. Op dergelijke momenten scheidt het onder meer adrenaline en cortisol af, ook bekend als de stresshormonen. Het wordt problematisch wanneer deze hormonen in te grote hoeveelheden of te vaak worden geproduceerd. Dit kan een invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.

 

We leggen uit wat deze gevolgen en effecten op kinderen zijn en hoe u hen kunt helpen met deze stressmomenten om te gaan.

 

Stressfactoren

 

Een van de belangrijkste stressfactoren voor kinderen is de gezinsomgeving. Ieders interpretatie van een situatie is anders. Een kind kan dus stress voelen als u het elke ochtend vraagt op te schieten. De stress van de ouders kan ook de kinderen beïnvloeden. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor de emoties van de mensen om hen heen.

 

Een van de belangrijkste bronnen van stress is school. Dit kan gaan om de druk die kinderen voelen om zo goed mogelijk te presteren of door de vergelijking met anderen. Dit laatste is vooral merkbaar bij adolescenten. In deze levensfase hebben ze de neiging zichzelf een heleboel vragen te stellen en zijn ze veel vatbaarder voor stress.

 

De effecten van stress op kinderen

 

Wanneer een kind met een stressvolle situatie wordt geconfronteerd, weet het tot op zekere leeftijd niet noodzakelijk hoe het moet reageren. In zulke gevallen kan het een woedeaanval krijgen of extreem geagiteerd raken. Aan de andere kant kan het kind veel aandacht vragen om gerustgesteld te worden.

 

Dit kan ook fysieke gevolgen hebben. Het kind kan last hebben van slaapstoornissen, zoals moeilijk inslapen of nachtmerries.

 

Concentratie en leervermogen kunnen ook door stress worden aangetast. Door rechtstreeks op de neuronen in te werken, veranderen de geproduceerde hormonen de hippocampus. De hippocampus is de zetel van het geheugen in de hersenen en is bijzonder gevoelig voor stress.

 

Hoe kunt u uw kind door deze stressvolle tijden loodsen?

 

 

 

 

Communicatie

 

In veel situaties is communicatie de sleutel. Als u ziet dat uw kind overweldigd wordt door een stressvolle situatie, neem dan de tijd om erover te praten. Stel vragen als "Kun je uitleggen hoe je je voelt?" of biedt uw hulp aan. Als uw kind met een ingewikkelde situatie wordt geconfronteerd, kan het uitleggen wat er mis is en kunnen jullie samen oplossingen vinden.

 

Hierdoor zal uw kind het gevoel krijgen dat er naar hem geluisterd wordt geluisterd en u vertrouwen.

 

Creëer een zorgzame omgeving

 

Zorgzaamheid is het vermogen om mild en attent te zijn. Door dit klimaat met uw kind te scheppen, zal het zich zekerder voelen en geneigd zijn gemakkelijker te praten, of zelfs spontaan naar u toe te komen.

 

Moedig uw kind aan! Stress en angst gaan gepaard met een verlies van zelfvertrouwen. Aarzel dus niet om uw kind te feliciteren als het ergens in slaagt. U kunt uw kind herinneren aan deze momenten van succes wanneer het twijfelt aan zijn capaciteiten.

 

Bewegen om te ontspannen

 

Sport biedt veel voordelen. En als u uw kind laat sporten, kan dat helpen de stress te verminderen. Of uw kind nu lid wordt van een sportclub of samen met u een wandeling maakt, het zal tijd kunnen doorbrengen zonder na te denken over wat hem gestrest doet voelen. Dit zal uw kind ook helpen om beter te slapen, wat essentieel is voor zijn ontwikkeling!