Sportactiviteiten zijn over het algemeen goed voor de gezondheid. Maar wist u dat het ook uw energieniveau kan boosten? We leggen u uit waarom!
Voelt u zich futloos en zit u liever in de zetel naar uw favoriete YouTube-kanaal te kijken? Dat is niet de beste manier om energie op te doen! Sportactiviteiten zijn om een aantal redenen doeltreffender.
Sporten maakt endorfine vrij
Het voornaamste voordeel van sporten is dat het ervoor zorgt dat uw lichaam endorfine vrijmaakt. Deze natuurlijke morfine heeft verschillende effecten:
- het geeft u het gevoel dat u weer in vorm bent;
- het zorgt ervoor dat u zich goed voelt;
- het ontspant;
- het stimuleert het neurale genotssysteem[1].
Deze chemische cocktail, die op natuurlijke wijze bij het sporten in het lichaam wordt geïnjecteerd, zorgt ervoor dat u zich meteen beter voelt.
Sport ontwikkelt de lichamelijke capaciteiten op een duurzame manier
Sporten kan dus een eenmalig effect hebben op uw energie, maar speelt ook een rol op lange termijn. Door regelmatig te sporten, werkt u aan uw cardiovasculaire uithoudingsvermogen en verhoogt u de fysieke capaciteiten van uw lichaam. Dit langetermijneffect werkt op drie niveaus:
· spierkracht;
· ademhalingscapaciteit;
· metabolische capaciteit.
Concreet, door regelmatig en in een goed tempo te hardlopen, te zwemmen of te wandelen, verminderen de koolhydraatreserves in uw spieren en spreekt uw lichaam zijn vetreserves aan om de nodige energie te krijgen[2].
Op lange termijn zal uw lichaam aan dit soort inspanningen wennen en zal het geen vermoeidheid meer voelen door een gebrek aan suikers. Deze voordelen zijn reëel gedurende het hele leven: een oudere persoon die zijn hele leven sportief is geweest, zal dagelijks meer energie hebben, zelfs wanneer zijn spiercapaciteiten afnemen. Om nog maar te zwijgen van de beschermende rol die dit kan spelen tegen bepaalde ziektes zoals kanker ...
Meer cellen dankzij sporten
Het menselijk lichaam is een formidabele machine die zich voortdurend aanpast. Door regelmatige lichaamsbeweging leggen we het bepaalde beperkingen op, waaraan het zich aanpast door meer cellen te produceren, en dus meer mitochondriën en energie[3].
De uitwisseling tussen bloed en zuurstof zal ook worden verbeterd, en het lichaam zal de zuurstof beter opnemen, waardoor sneller energie wordt geproduceerd[4].
Goed om weten
Let echter op dat u bepaalde grenzen niet overschrijdt om van alle voordelen van lichaamsbeweging te kunnen genieten. Als u uw lichaam te zwaar belast, zal het andere hulpbronnen dan vet, d.w.z. eiwitten, aanspreken, waardoor u in de uren en dagen na de inspanning veel pijn zal voelen. Bovendien is het beter niet te sporten vlak voor het slapengaan, want uw lichaam bevindt zich tijdens het sporten in een staat van waakzaamheid. Dit kan uw nachtrust in het gedrang brengen! |
[1] https://conseilsport.decathlon.fr/les-endorphines-faire-du-sport-que-du-bonheur
[2] https://www.sport-passion.fr/sante/perte-poids-sport.php
[3] https://www.passionsante.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=22729
[4] https://www.runtastic.com/blog/fr/comment-bien-respirer-en-courant/
Negen tips om stress om te zetten in positieve energie
Stress is een vast en natuurlijk onderdeel van ons leven. Dus in plaats van ertegen te vechten of er verlost van te willen raken, moeten we stress voor ons laten werken door te leren er beter mee om te gaan.
Stress heeft gevolgen die niet onderschat mogen worden!
Wanneer stress zich opstapelt, moeten we oppassen dat hij niet de overhand neemt, want dat tast geleidelijk onze gezondheid aan.