31 maart kondigt het officiële einde van onze winterslaap aan en de terugkeer naar de zomertijd.
Lees onze adviezen om opnieuw het goede ritme te vinden.
In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart schakelen we over op de zomertijd. Om 2 uur wordt het 3 uur! Terwijl we een uur slaap verliezen, winnen we een uur daglicht.
Melatonine, de sleutel tot ons slaapritme
Een uur tijdsverschil heeft weinig effect op het lichaam. Het is net als naar Londen reizen: het is er een uur vroeger, maar toch went u er snel aan! Het tijdsverschil als zodanig begint pas echt voelbaar te worden als het meer dan 3 uur bedraagt.
Afhankelijk van de richting van de uurverandering kan de slaap echter enigszins worden verstoord door de vervroegde of verlate afscheiding van melatonine, een hormoon dat van nature door het lichaam wordt aangemaakt wanneer het licht afneemt. Melatonine helpt om in slaap te vallen en om door te slapen. Wanneer we op de zomertijd overschakelen, kunnen de eerste ochtenden ook moeilijker zijn, omdat de fysiologische mechanismen die nodig zijn om wakker te worden, langer nodig hebben om in werking te treden.
Hoe kan u zich voorbereiden op de uurverandering?
· Verschuif voor een soepele overgang 3 dagen van tevoren uw bedtijd met 30 minuten.
· Maak u geen zorgen. De door de uurverandering veroorzaakte verstoringen (slaap, stemming, waakzaamheid en welzijn) zijn niet onoverkomelijk.
· Luister naar uzelf. Het is belangrijk aandacht te hebben voor de behoeften van uw lichaam en geest, ernaar te luisteren en ze te begrijpen. Om zich goed aan het nieuwe uur aan te passen, mag uw lichaam geen slaaptekort hebben.
Tijd voor goede voornemens
De uurverandering is een uitstekend moment om opnieuw goede gewoonten aan te nemen:
· Slaap in een rustige en goed geventileerde omgeving met een temperatuur van ongeveer 18-20 graden.
· Vermijd blootstelling aan beeldschermen voor het slapengaan: het blauwe licht dat door beeldschermen wordt uitgestraald, verhindert de afscheiding van melatonine. Wanneer onze ogen blauw licht absorberen vlak voor het slapen gaan, zenden ze verkeerde informatie naar de hersenen, die dan denken dat het nog ‘dag’ is. Het gevolg: het inslapen duurt langer, de slaapduur wordt korter en de slaap is van slechte kwaliteit.
· Maak gebruik van ontspannende rituelen en activiteiten: lezen, muziek, meditatie, enz.
· Probeer ‘me-time’ in te lassen. Gun uzelf elke dag een moment van plezier, alleen voor uzelf!
· Vermijd het drinken van koffie en energiedrankjes in de namiddag.
· Begin de dag met een eiwitrijk ontbijt (een gekookt ei, een plakje ham, enz.). En neem 's avonds bij voorkeur een lichte maaltijd, ons lichaam heeft immers tijd nodig om vetten te verteren.
· Vermijd lange middagdutjes. Een dutje van 20 minuten in de vroege namiddag is voldoende.
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
SEDIPLUS Sleep Forte moet 's avonds voor het slapengaan worden ingenomen. De valeriaan- en eschscholzia-extracten die het bevat, dragen bij aan een natuurlijke slaapkwaliteit en het uitgerust ontwaken. Het bevat melatonine en is alleen bedoeld voor volwassenen.
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
Hoeveel uur slaap hebt u werkelijk nodig?
Wat het aantal uren slaap betreft, bestaat er geen absoluut cijfer. Er zijn nu eenmaal grote en kleine slapers. Vermoeidheid en slaperigheid zijn tekenen dat u onvoldoende slaapt!
5 Slaaptips voor vermoeide jonge ouders
Slaapgebrek bij jonge ouders kan gevolgen hebben voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hier zijn enkele tips om een burn-out te voorkomen!
In slaap vallen voor een scherm? Geen goed idee!
Behoort u tot diegenen die nog even een serietje moeten kijken om de slaap te kunnen vatten? Laat dit ritueel varen voor een kwalitatieve nachtrust.