Heb u er ooit aan gedacht technologie te gebruiken om uw slaap te verbeteren? Er worden steeds meer toepassingen en geconnecteerde toestellen op de slaapmarkt gelanceerd. Maar zijn ze echt effectief? We nemen een kijkje.
Belgen slapen slecht en heel weinig. Dat is de bevinding van Philips dat in 2018 een enquête over dit onderwerp heeft gehouden. 82% van de ondervraagden zei minder dan 7,5 uur per nacht te slapen, wat het minimum is dat wordt aanbevolen door de WHO, die een slaapduur van 7 tot 9 uur noodzakelijk acht.
Veel factoren hebben een negatieve invloed op onze slaap: de toenemende hoeveelheid tijd die we doorbrengen op schermen (vooral dan op sociale media), meldingen op onze smartphone, of het gebrek aan dutjes. Gelukkig zijn er verschillende tips om u te helpen een goede nachtrust te krijgen:
· Ga pas slapen als u zich slaperig voelt.
· Beperk beeldschermen zoveel mogelijk voor het slapen gaan en geef de voorkeur aan ontspannende activiteiten.
· Vermijd koffie, thee, maar ook soda op basis van koude thee of op cola gebaseerde dranken na 16.00 uur.
· Vermijd ’s avonds stimulerende en stressvolle activiteiten.
· Zorg voor een rustige, donkere en comfortabele slaapomgeving.
· Eet 's avonds licht, ten minste 2 uur voor het slapengaan.
· Doe drie of vier keer per week een uur aan lichaamsbeweging.
· enz.
Technologie om u te helpen beter te slapen, bestaat die echt?
Heeft u ondanks al deze tips nog steeds moeite om in slaap te geraken? In dat geval kan u misschien de hulp van technologie inroepen? De resultaten van een onderzoek dat eind 2021 werd uitgevoerd door Plushbeds (een matrassenfabrikant uit Californië) lijken de doeltreffendheid aan te tonen van apps en geconnecteerde objecten die u willen helpen uw slaapcyclus te verbeteren.
· 46,7% van de ondervraagden gaf aan een technologisch hulpmiddel te hebben gebruikt om hun slaap te verbeteren.
· Ondervraagden die een app of toestel gebruiken om hun slaap te verbeteren, hebben 22% meer kans om tevreden te zijn over hun slaap.
Hightech accessoires
Sinds enkele jaren zijn veel bedrijven actief op de slaapmarkt door accessoires aan te bieden die u zouden moeten helpen beter te slapen.
Onder hen het Franse bedrijf Withings, gespecialiseerd in gezondheidstechnologie, dat zijn Sleep Analyzer op de markt aanbiedt. Met behulp van pneumatische sensoren registreert en analyseert dit accessoire in realtime uw verschillende vitale parameters om uw slaap beter te begrijpen. Afhankelijk van de verkregen resultaten geeft een app advies over hoe u uw slaapcyclus kunt verbeteren. Bovendien kan dit geconnecteerde object slaapapneu detecteren, een risicofactor voor hartaandoeningen.
Ook lichttherapie heeft zich al vaak bewezen. Met de Aloha-box wil Terraillon zijn klanten helpen 's nachts beter te slapen. Het rode licht, geïnspireerd door de zonsondergang, maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Het blauwe licht, dat inwerkt op de afscheiding van melatonine, het slaaphormoon, zorgt ervoor dat u 's morgens op natuurlijke wijze wakker wordt.
In dit geconnecteerde tijdperk heeft het bedrijf Sleep Number een intelligente matras ontwikkeld: de Sleep Number 360®. Deze matras is niet alleen uitgerust met sensoren om uw slaap te analyseren, ze detecteert ook uw snurken en past als reactie daarop automatisch de helling aan om uw luchtwegen vrij te maken. Genoeg om een beetje vrede in het huishouden te brengen...
En wat met slaapapps, werken die wel?
Als u geen hightech apparaat wilt kopen, kunt u een slaapapp installeren. Er zijn er veel op de markt, zowel gratis als betalende, en elk met hun eigen functies. Dit zijn er enkele.
Sleep Cycle
Deze app is een echte slaapcoach en biedt tal van analyse-instrumenten. In de betalende versie hebt u toegang tot een heleboel statistieken en adviezen over hoe u uw slaapcyclus kunt verbeteren.
Pillow
Pillow is een intelligente slaapassistent die automatisch uw slaapcycli analyseert met behulp van uw Apple Watch, iPhone of iPad. De app biedt vele functies: een slimme wekker, slaaptracking, hartslaganalyse, slaapscores, enz.
iRonfle
Met de iRonfle-app kunt u uw snurken opnemen en echt opvolgen om uw slaapstoornissen effectief aan te pakken. Met de app kunt u de effectiviteit van anti-snurkmaatregelen bijhouden en bepalen welke het beste werken.
Sommige van deze technologieën zijn beproefd, maar laat u er niet door in slaap wiegen. Om te voorkomen dat slaapoptimalisatie een obsessie wordt - een groeiend fenomeen dat bekend staat als orthosomnie - adviseren we om deze geconnecteerde objecten en apps slechts korte tijd te gebruiken. Focussen op uw nachtelijke prestaties kan een averechts effect hebben en uw slaap schaden. Paradoxaal, is het niet?
Om een natuurlijke kwaliteit van de slaap te bevorderen, kunt u ook onze voedingssupplementen SEDIPLUS Sleep en SEDIPLUS Sleep Forte proberen.
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
SEDIPLUS Sleep Forte moet 's avonds voor het slapengaan worden ingenomen. De valeriaan- en eschscholzia-extracten die het bevat, dragen bij aan een natuurlijke slaapkwaliteit en het uitgerust ontwaken. Het bevat melatonine en is alleen bedoeld voor volwassenen.
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
Hoeveel uur slaap hebt u werkelijk nodig?
Wat het aantal uren slaap betreft, bestaat er geen absoluut cijfer. Er zijn nu eenmaal grote en kleine slapers. Vermoeidheid en slaperigheid zijn tekenen dat u onvoldoende slaapt!
5 Slaaptips voor vermoeide jonge ouders
Slaapgebrek bij jonge ouders kan gevolgen hebben voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hier zijn enkele tips om een burn-out te voorkomen!
In slaap vallen voor een scherm? Geen goed idee!
Behoort u tot diegenen die nog even een serietje moeten kijken om de slaap te kunnen vatten? Laat dit ritueel varen voor een kwalitatieve nachtrust.