Heeft u de neiging om uw wekker systematisch te verschuiven door op de snoozeknop te drukken? Dat is geen goed idee: deze gewoonte werkt contra-productief en kan de kwaliteit van uw slaap negatief beïnvloeden.
Voor sommige mensen is ‘s ochtends wakker worden een ware uitdaging. Sommige mensen aarzelen niet om alle mogelijke uitvluchten te gebruiken om nog een paar minuten slaap te winnen. Een van de bekendste manieren is de wekker vroeger te zetten en op de snoozeknop te drukken als hij afgaat, om een paar minuten extra slaap te krijgen. Maar is dit wel een goed idee?
Talrijke onderzoekers hebben deze vraag bestudeerd en hun conclusies zijn duidelijk: snoozen schaadt de slaapkwaliteit.
Tegenstrijdige boodschappen voor onze hersenen
Inderdaad, als we snoozen, ontvangt ons lichaam twee totaal tegenstrijdige boodschappen. Wanneer we wakker worden, scheidt het menselijk lichaam, om met dit "trauma" om te gaan, twee hormonen af: cortisol (dat het lichaam helpt om met stress om te gaan) en dopamine (dat een rol speelt bij aandacht, plezier en motivatie). Deze twee hormonen worden verondersteld onze hersenen de boost te geven die ze nodig hebben om uit bed te komen.
Maar als u op de snoozeknop drukt en weer inslaapt, stuurt u een ander signaal naar uw hersenen. Uw lichaam zal dan adenosine en melatonine vrijgeven, twee hormonen die uw lichaam helpen ontspannen, zodat u weer rustig in slaap kunt vallen. Uw lichaam blijft dan in een slaperige toestand die ver afstaat van een diepe, herstellende slaap. Bovendien creëert het een moment van stress, dat u de hele dag kan blijven achtervolgen...
2 tot 4 uur lang suf zijn
Dit fenomeen wordt slaapinertie genoemd. Het zijn die enkele minuten 's ochtends dat u nog even ‘suf’ bent. Hoewel deze toestand meestal maar een paar minuten duurt, kan dit gevoel door te snoozen, tussen de 2 en 4 uur duren! Door een paar minuten in te dommelen, bereidt het lichaam zich voor op een nieuwe slaapcyclus, die echter snel wordt onderbroken.
Een ochtendroutine om minder brutaal wakker te worden
Wat is nu de beste techniek om vlot wakker te worden en te vermijden dat de vermoeidheid u de hele dag lang blijft achtervolgen?
Dan Ariely, professor in de psychologie aan de Duke University in North Carolina en gedragswetenschapper, sprak hierover met de Wall Street Journal1. Om het ontwaken minder pijnlijk te maken, is het volgens hem belangrijk om een gepaste ochtendroutine aan te nemen. Elke dag op een vast tijdstip opstaan, zodra de wekker afgaat, helpt om de hersenen te conditioneren. "Het indrukken van de snoozeknop verbreekt de mentale link tussen het geluid van de wekker en de noodzaak om op te staan, waardoor het moeilijker wordt om het juiste moment te bepalen om uit bed te komen," aldus de professor in de psychologie.
Vindt u het moeilijk om op te staan omdat u moeite heeft met slapen? Probeer SEDIPLUS Sleep en SEDIPLUS Sleep Forte, het zijn voedingssupplementen die de natuurlijke kwaliteit van de slaap bevorderen.
[1] https://www.wsj.com/articles/how-to-enforce-your-own-bedtime-1479920004
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
SEDIPLUS Sleep Forte moet 's avonds voor het slapengaan worden ingenomen. De valeriaan- en eschscholzia-extracten die het bevat, dragen bij aan een natuurlijke slaapkwaliteit en het uitgerust ontwaken. Het bevat melatonine en is alleen bedoeld voor volwassenen.
Voor een natuurlijke kwalitatieve slaap
Hoeveel uur slaap hebt u werkelijk nodig?
Wat het aantal uren slaap betreft, bestaat er geen absoluut cijfer. Er zijn nu eenmaal grote en kleine slapers. Vermoeidheid en slaperigheid zijn tekenen dat u onvoldoende slaapt!
5 Slaaptips voor vermoeide jonge ouders
Slaapgebrek bij jonge ouders kan gevolgen hebben voor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Hier zijn enkele tips om een burn-out te voorkomen!
Goed slapen om beter op te groeien!
De Internationale Dag van de Slaap op 18 maart vestigt de aandacht op het belang van slaap bij kinderen van 6 maanden tot 10 jaar.